Reddingsvest of drijfhulpmiddel?
Bij vaarschool Seal, is het al sinds jaar en dag een goede gewoonte om een reddingsvest te dragen tijdens het zeilen. Vaarschool Seal hield de afgelopen jaren de norm van Scouting Nederland aan voor de eisen die gesteld worden aan een reddingsvest. Een van die eisen is dat een reddingsvest moet voldoen aan de Europese EN395 norm met een minimale opwaartse druk van 100 Newton.
De afgelopen jaren is echter uit diverse Europese tests en onderzoeken gebleken dat de EN395 norm is vastgesteld onder omstandigheden die bijna niet voorkomen en weinig realiteitswaarde hebben voor het gebruik in de watersport. De ANWB, de HISWA en het Watersportverbond waarschuwen al een paar jaar dat reddingsvesten met een opwaartse druk van 100N niet veilig zijn bij het dragen van een zeilpak in combinatie met zeillaarzen en slecht weer. Sindsdien zijn reddingsvesten in de 100N bijna niet meer te koop in Nederland en zijn het slechts de oudere reddingsvesten die nog in omloop zijn die nog binnen de 100N norm vallen.
De CE normen verdeelt de reddingsvesten in vier categorieën. De eerste twee hiervan zijn een drijfhulpmiddel met 50 N opwaartse druk en een reddingsvest met 100 N opwaartse druk.
Deze zijn beide niet veilig bij het dragen van zeilkleding en niet bij bewusteloosheid.
De laatste twee categorieën zijn geschikt voor gebruik tijdens de cursusweken van Vaarschool Seal:
- Reddingvest 150 N: Vastgelegd in de Europese Norm 396 (EN 396). Vesten met een opwaartse druk van 150 Newton die reddingvest genoemd moeten worden. Geschikt voor
zwemmers en niet zwemmers. Veilig onder vrijwel alle omstandigheden bij bewusteloosheid. Met zware, waterdichte kleding beperkt veilig bij bewusteloosheid. Deze reddingvesten zijn aan te bevelen tijdens het varen op groter en ruwer water.
- Reddingvest 275 N: Vastgelegd in de Europese Norm 399 (EN 399). Vesten met een opwaartse druk van 275 Newton die reddingvest genoemd moeten worden. Geschikt voor op open zee en extreem zware omstandigheden. Verplicht voor dragers van zware waterdichte kleding, zoals overlevingspakken. Veilig onder vrijwel alle omstandigheden bij bewusteloosheid.
Let bij de aanschaf van een reddingsvest verder ook op de opschriften van het vest. Er moet op staan dat het een reddingvest is. Het drijfvermogen plus minimum en maximum gewicht van de drager moeten zijn aangegeven. Het is erg belangrijk dat het reddingsvest passend is voor het gewicht en het formaat van de drager. Een te klein, maar zeker ook te groot reddingsvest is niet veilig voor de drager.
Kortom, de veiligheid staat bij Vaarschool Seal voorop. Daarom is het noodzakelijk en vereist om een passend en geschikt reddingsvest te dragen dat voldoet aan de hierboven beschreven normen en eisen.